[pic=99_1240499623.jpg]De suiker fructose is ongezonder dan glucose voor dikke mensen die nog steeds wat te veel eten. Fructose leidt tot meer vetopslag op de buik (wat slecht is voor het hart) en tot insuline- en bloedsuikerwaarden die op beginnende diabetes type 2 lijken. Voor het gewicht maakt het niet uit, daarvoor zijn de calorieën bepalend.De 32 mensen die voor een beslissend experiment tien weken lang een kwart van hun nodige calorieën uit een glucosedrank haalden, of uit een fructosedrank, kwamen ruim een kilo aan. Dat kwam omdat ze verder mochten eten wat ze wilden. De gesuikerde frisdrank was dus grotendeels ‘extra’. De discussie over de gezondheid van de suikers fructose en glucose woedt al lang. Vooral in de praktische context van de westerse mens die bijna ieder jaar wat dikker wordt en dus eigenlijk steeds iets te veel eet. Uit dieronderzoek was duidelijk dat een fructose ongezonder was, maar het directe bewijs in mensen bestond niet. In een deze week online gezet artikel in The Journal of Clinical Investigation schrijven onderzoekers in Californië hoe ze 32 mensen tweemaal twee weken in de kliniek opnamen en ‘doormaten’ en tussendoor acht weken naar huis lieten gaan met een voorraad fructose- of glucosehoudende dranken. De naam fructose verwijst naar vruchten, maar fructose zit niet exclusief in fruit. Honing, bietsuiker en rietsuiker is bevatten ongeveer evenveel fructose en glucose. De verhouding tussen fructose en glucose in fruit verschilt per soort. In appels en peren zit tweemaal zoveel fructose als glucose. [b]Banaan, druif, abrikoos en perzik bevatten van beide ongeveer evenveel. Maar rijpe bananen en druiven hebben een zo hoog suikergehalte dat het fructosegehalte makkelijk boven dat van een appel of peer uit kan komen. Alles gemeten in 100 gram van het product. [/b]Fructose en glucose hebben een verschillend effect in het goed doorvoede lichaam doordat fructose alleen in de levercellen wordt verwerkt. Alle lichaamscellen kunnen glucose verbranden. De lever kan er glycogeen van maken. Dat is een opslagvorm van suikers in de vorm van een soort zetmeel. [b]Als iemand goed doorvoed is – met een ‘volle’ glycogeenvoorraad – kan de lever fructose alleen maar in vet omzetten. Kennelijk komt dat vet sneller in het buikvet terecht, terwijl vet dat uit glucose wordt gemaakt wat meer naar de onderhuidse vetopslag gaat. [/b]Bron: http://www.jci.org/ -nrc